Tennisracket keuzehulp

 

Tennisracket keuzehulp

 

Welk tennisracket past bij mij

Heeft mijn speelsterkte invloed op mijn racketkeuze?

Wij maken onderscheid in 4 ranges speelsterktes. Bij deze ranges horen bepaalde racketeigenschappen waar vaak voor wordt gekozen. Zo is bijvoorbeeld het gewicht, de grootte van het racketblad en het balanspunt afhankelijk van het niveau waarop je speelt.

Speelsterkte 1/2/3: Deze groep spelers is vaak op zoek naar een zwaarder racket wat veel controle geeft. Een speler uit deze categorie beheerst alle slagen met de juiste techniek. Het racket waarmee gespeeld wordt weegt voor heren rond de 310 gram of meer. Voor dames ligt het gewicht rond de 295 gram of meer. Het blad is vaak wat kleiner (±630 cm²) en het balanspunt ligt richting het handvat (±310 mm).

Speelsterkte 3/4/5: Deze groep spelers is vaak op zoek naar een racket wat een goede mix geeft tussen power en controle. Het racket waar mee gespeeld wordt, weegt tussen de 290 en 310 gram. Het blad varieert tussen de 630 en 645 cm². Het balanspunt ligt richting het handvat (±320 mm).

Speelsterkte 5/6/7: Deze groep spelers is vaak op zoek naar een racket wat iets meer power geeft dan controle. Het racket waarmee gespeeld wordt, weegt tussen de 275 en 300 gram. Het blad varieert tussen de 645 en 671 cm². Het racket is meestal even-balanced (±330 mm).

Speelsterkte 7/8/9: Deze groep spelers is vaak op zoek naar een racket wat veel power en comfort geeft. Het racket waarmee gespeeld wordt, weegt tussen de 255 en 275 gram. Het blad is vaak groter dan 671 cm². Het balanspunt ligt bij deze rackets altijd in de top van het racket (±330 mm).

Ben je op zoek naar power, controle, comfort of spin?

Om te bepalen of jij een racket met power, controle, comfort of spin nodig hebt, hebben wij voor jou de kenmerken van deze types uiteengezet.

Power: Als je op zoek bent naar rackets met een dikker frame en een grote sweetspot (= de ideale plek om de bal te raken, in het midden van het racket), dan kies je voor power. Een powerracket heeft vaak een groter blad, waardoor de sweetspot groter is. De rackets zijn niet zo stijf als een controle racket en geven hierdoor makkelijk vaart aan de bal.
Controle: Als je op zoek bent naar het gevoel dat nodig is voor het plaatsen van de bal, dan kies je voor een controle racket. Controle rackets zijn wat zwaarder en hebben een kleiner blad en ook voelen deze wat stijver aan. Controle rackets hebben vaak een dichter snarenpatroon, oftewel meer snaren in het racket. Dit zorgt voor een langere levensduur van de snaar en bovendien gaan de snaren minder snel schuiven. Deze rackets hebben altijd een smaller frame dan bijvoorbeeld een racket dat power geeft.
Comfort: Wanneer je op zoek bent naar een comfortabel racket, vaak geschikt voor speelsterkte 7 t/m 9, dan kies je voor comfort. Dit zijn rackets die lichter zijn van gewicht en een grotere sweetspot hebben. Door het lichte gewicht van het racket is het makkelijk te manoeuvreren en te gebruiken. Ook spelers die snel last hebben van blessures kunnen kiezen voor een comfort racket.
Spin: Als je op zoek bent naar een racket waarmee je optimaal kunt spinnen, kies je voor een grotere bladgrootte. Hierdoor is de sweetspot (= de ideale plek om de bal te raken, in het midden van het racket) groter als een gemiddelde racket en kan er extra spin aan de bal gegeven worden. Spin rackets hebben vaak een open snarenpatroon, doordat de snaren verder uit elkaar staan kunnen de snaren meer bewegen. Dit zorgt ervoor dat je meer met effect kunt spelen (topspin en slice).

Welk gewicht moet ik kiezen?

Er zijn verschillende gewichtsklassen, deze zijn onderverdeeld in drie groepen.

Lichtgewicht: Een lichtgewicht racket is goed handelbaar en ligt lekker in de hand. Lichte rackets hebben het balanspunt in de top. Hierdoor kun je toch hard genoeg slaan, ondanks dat het racket heel licht is. De lichte frames kenmerken zich vaak door hun power. De rackets die in deze klasse vallen, zijn rackets met een gewicht van 255 - 270 gram.
Medium gewicht: De rackets in deze groep hebben een gemiddeld gewicht en zijn geschikt voor een brede groep spelers. Van jeugdspelers tot aan senior spelers. De rackets bieden een goede mix tussen power en controle. De rackets die in deze klasse vallen, zijn rackets met een gewicht van 270 - 310 gram.
Zwaargewicht: De frames van deze rackets vragen meer techniek van de speler, maar geven hier een hoop controle voor terug. Wanneer je een beginnende speler bent, is het niet aan te raden om met een zwaargewicht te spelen. De rackets die in deze klasse vallen, zijn rackets met een gewicht van 310 - 340 gram.

Wat is het verschil tussen de balanspunten?

Er zijn drie verschillende balanspunten. Hoe kies je nu de juiste balans?

Topweight: Hierbij ligt het balanspunt bovenin het racket. Een topweight racket geeft meer balversnelling, hiermee kun je gemakkelijk power in je slagen leggen. De rackets die in deze klasse vallen, zijn rackets met een belans van 340 - 380 mm.
Evenbalanced: Hierbij ligt het balanspunt in het midden van het racket. Een evenbalanced racket is het meest geschikt als je op zoek bent naar een racket met een gemiddelde dosis power en controle. De rackets die in deze klasse vallen, zijn rackets met een balans van 320 - 340 mm. Handleweight: Hierbij ligt het balanspunt onderin het racket. Een handleweight racket geeft meer balcontrole. De rackets die in deze klasse vallen, zijn rackets met een balans van 305 - 320 mm.
Lichte rackets hebben altijd het balanspunt in de top van het racket. Zware rackets hebben het balanspunt altijd meer richting het handvat.

Welke bladgrootte heb ik nodig?

De bladgrootte van het racket bepaald de hoeveelheid power, controle en het spelcomfort van een racket. Er zijn drie verschillende soorten rackets:

Oversized: Dit zijn rackets met een blad dat groter is dan 677 cm². Dit grote blad zorgt voor een grotere sweetspot (= de ideale plek om de bal te raken, in het midden van je racket), waardoor het racket stabieler is. Een oversized racket genereert veel snelheid zonder kracht te zetten. Het balcontact met een oversized racket voelt vaak zeer comfortabel aan.
Midplus: Dit zijn rackets met een blad tussen de 613 en 677 cm². Deze rackets hebben een gemiddelde bladgrootte en bieden daardoor een goede mix tussen power en controle. Door de ruime sweetspot wordt er meer snelheid aan de bal gegeven. Spelers die veel spinnen, ervaren een midplus racket vaak als zeer aangenaam.
Midsize: Dit zijn rackets met een blad dat kleiner is dan 613 cm². Deze rackets hebben een kleine sweetspot, samen met het kleine blad zorgt dit voor veel gevoel en controle. Wanneer je met een midsize racket gaat spelen, moet je over een goede techniek en timing beschikken.

Welk snarenpatroon past bij mij?

Het snarenpatroon heeft invloed op de speleigenschappen van een tennisracket. Rackets zijn uitgevoerd met verschillende snarenpatronen. De snarenpatronen zijn feitelijk in drie groepen in te delen, namelijk: dicht, normaal en open.

Dicht (18 x 20 | 18 x 19 | 18 x 21 | 16 x 21): Hoe dichter de snaren op elkaar zitten, hoe meer controle en duurzaamheid, maar minder spin en balversnelling. Uitermate geschikt voor spelers die op zoek zijn naar veel controle. Een ander bijkomend voordeel is dat de snaren minder snel stuk gaan.
Normaal (16 x 19 | 16 x 18 | 16 x 20): Een normaal snarenpatroon biedt een goede en neutrale verhouding tussen power, spin, controle en duurzaamheid.
Open (18 x 16 | 16 x 15 | 16 x 16 | 16 x 17 | 14 x 16 | 14 x 18 | 14 x 15): Hoe meer de snaren uit elkaar staan, hoe meer grip op de bal voor spin en slice, maar minder controle. Doordat de snaren verder uit elkaar staan kunnen de snaren meer bewegen. Dit zorgt ervoor dat je meer met effect kunt spelen (topspin en slice). Daarnaast zorgt een open snarenpatroon meer voor een trampoline-effect en dus meer power. Het nadeel is dat de snaren sneller stuk gaan door de bewegingsvrijheid.

Wat voor snaar heb ik nodig?

Wil jij je racket professioneel laten bespannen? Wij begrijpen dat het kiezen van een geschikte snaar best moeilijk kan zijn. Ons assortiment tennissnaren wordt ingedeeld in 4 type snaren. Elk type snaar is gemaakt van een ander soort materiaal, waarbij we onderscheid maken tussen darm, polyester, nylon en multifilament snaren. Die elk op diverse speeleigenschappen biedt. Hieronder vind je een overzicht met de vier type snaren en de bijbehorende speeleigenschappen. Ben jij specifiek op zoek naar een snaar die power, spin, comfort of een combinatie van deze biedt? Bekijk onze uitleg per speeleigenschap om een gerichtere keuze te kunnen maken in de snaar die aansluit bij jouw speelstijl.

Welke gripmaat heb ik nodig?

Twijfel je over de juiste maat? Geen probleem! Onderstaande maattabel kan als richtlijn worden gebruikt voor het kiezen van de juiste gripmaat. De afstand van de tweede handlijn tot aan het topje van je ringvinger geeft aan welke gripmaat je nodig hebt. Indien er twijfel is over welke gripmaat voor een tennisracket te kiezen, dan is het beter een gripmaat te klein dan te groot te kiezen. Een te kleine gripmaat kan verhoogd worden via een krimpkous. Een gripmaat verkleinen is niet mogelijk.

Welk gripmaat heeft mijn kind nodig?

Ben je opzoek naar een racket voor een kind? Kinderrackets zijn lichter en kleiner dan senior rackets en het balanspunt ligt meer richting het handvat om zo de slag makkelijker te maken. Voor kinderen is de juiste lengte van het racket belangrijk. Het racket moet langs het lichaam ongeveer 5 centimeter boven de grond uitkomen! Je kunt uitgaan van de volgende maten:

 

Leeftijd Lengte Racketmaat
Tot 3 jaar < 90 cm 17 inch
4 tot 5 jaar 90 tot 105 cm 19 inch
5 tot 7 jaar 105 tot 120 cm 21 inch
7 tot 9 jaar 120 tot 130 cm 23 inch
9 tot 11 jaar 130 tot 140 cm 25 inch
11 tot 15 jaar 140 tot 150 cm 26 inch


Racket Finder

Het kiezen van het juiste tennisracket kan best lastig zijn. Daarom hebben we de Racket Finder ontwikkeld. Met deze handige tool ontdek je welk racket perfect aansluit bij jouw speelstijl. Probeer de Racket Finder en vind het ideale racket voor jouw spel!



SALE

Mag ik een racket uitproberen?

Ook dat kan bij ons. Heb je een duidelijke voorkeur voor een bepaald racket en wil je zeker weten dat je de juiste keuze maakt? Vraag dan hier een testracket aan.


Wij hebben van bijna alle rackets een testrackets in ons assortiment. Je kunt maximaal 2 rackets testen voor een periode van 7 dagen. De kosten bedragen €13,95 (incl. verzendkosten) per testperiode. Na 7 dagen stuur je het racket kosteloos retour.



SALE

Afspraak maken in de winkel?

Ben jij er nog niet helemaal uit welk racket het beste bij jou past? Laat je adviseren door de tennisspecialisten in onze winkels!  Hier vind je een greep uit de populairste collecties. Ben je op zoek naar een specifiek artikel dat je op de website hebt gezien? Neem dan eerst contact op met de betreffende winkel om te informeren of dit artikel ook in de winkel aanwezig is. Maak een afspraak of bekijk onze openingstijden!



SALE

Vraag het aan onze experts

Neem gerust contact op met onze klantenservice en vraag een testracket aan. Ben je er nog niet uit welk racket je wil testen en heb je wat hulp nodig bij je keuze? Ook dan staat onze klantenservice voor je klaar. Ons team bestaat uit ervaren tennissers die je alles kunnen vertellen over de verschillende rackets en de juiste vragen weten te stellen om tot een geschikte keuze te komen.

Populaire rackets

/
Bekijk alle rackets